אז מה זו הסרעפת ולמה חשוב לנשום "אליה"? (הכוונה היא בעצם לנשום איתה)
הסרעפת היא שריר הנשימה העיקרי. צורתה כיפה, עובייה כ-2-4 מ”מ, היא נמצאת בין חלל החזה וחלל הבטן. במרכזה גיד, ובצדדיה היא בנוייה בעיקר משרירים, המחוברים לצלעות ולחלק מחוליות השדרה. מעל הסרעפת מונחות הריאות ומונח הלב, כך שהסרעפת מהווה להם תמיכה ומשפיעה עליהם בכל תנועה שלה.
אז מה קורה בנשימה סרעפתית (לעתים נקראת נשימה בטנית)? הסרעפת בגלל מרכזיותה בגוף שלנו היא שריר מאוד חשוב כמובן עבור הנשימה אך היא תומכת בתקפודי גוף רבים אחרים:
- במצב תקין הסרעפת אחראית ל70% מכח הנשימה שלנו. אם אנחנו לא נושמים עם הסרעפת, שרירים אחרים נכנסים לפעולה באזורי הצלעות הכתפיים, שכמות וצוואר, דבר שגורם למתח שרירי וכאבים שיכולים להיות כרוניים.
- כיווץ הסרעפת מפעיל לחץ על הבטן, לחץ זה ממריץ את הקיבה וכך הסרעפת מסייעת לתהליך העיכול.
- עם נשימה סרעפתית, השאיפה עמוקה יותר. זה אומר שיותר חמצן נלקח פנימה. יותר חמצן מגביר את האנרגיה , עוזר לחשוב בצורה בהירה יותר ולשפר את הביצועים הגופניים.
- נשימה גבוהה (שאינה בטנית או סרעפתית) קשורה לכאבי גב תחתון. הסרעפת מתחברת ישירות אל חוליות הגב ומייצבת אותן בתנועתה. בנוסף,
לסרעפת יש תפקיד חשוב ביצירת הלחץ התוך בטני. העדר לחץ תוך בטני תקין מקטין את התמיכה לעמוד השדרה ומגביר את העומס על השרירים והחוליות. - נשימה סרעפתית עוזרת להיות מודעים יותר לקשר בין הגוף לנפש. התמקדות בנשימה ולקיחת נשימות עמוקות ומכוונות עוזר להיות ב"מיינדפולנס" – לבסס מודעות עצמית ברגע. דפוס נשימה עמוק וקצבי דרך הסרעפת עוזר להרגיע את המיינד, להפחית חרדה ודיכאון.
אז לא לשכוח לנשום. עמוק.